Vine vreme rece – cum ținem câinii în siguranță atunci când îi scoatem la zăpadă?
Când vine vremea rece, ne vine să stăm tot mai mult în casă și să facem tot ce-i posibil pentru a ieși cât mai puțin și cu al nostru câine la plimbare ori la joacă.
Însă inactivitatea poate duce la un comportament distructiv sau nervos din cauza energiei reținute. Odată ce v-ați aclimatizat câinele și v-ați pregătit pentru vremea rece, continuați să vă plimbați câinele iarna și lăsați-l să se joace afară.
Nu există nimic mai distractiv decât să privești un câine care descoperă zăpadă pentru prima dată. Rețineți că fiecare câine este unic și are propriile preferințe individuale pentru distracție, mai ales când vine vorba de a se juca afară pe vreme rece.
În plus, nu toți câinii sunt potriviți pentru joacă în aer liber pe vreme rece. Dacă al tău câine este entuziasmat să se întâlnească în vremea de iarnă care așteaptă afară, e de plăcere. Doar asigurați-vă că sunt în siguranță.
Unii câini au blană groasă concepută pentru a rezista la temperaturi scăzute, în timp ce alții au blană subțire care nu îi țin la fel de cald. Luați în considerare grosimea blanii câinelui și vârsta acestuia, deoarece cățeii (juniorilor) și câinii în vârstă își reglează mai greu temperatura corpului.
O regulă bună este că dacă este prea frig pentru tine în haina ta de iarnă, este prea frig pentru câinele tău.
Iată câteva sfaturi de siguranță în timpul iernii de la experți veterinari.
Cum să protejezi câinii în frig, zăpadă și gheață
1. Aclimatizați-vă treptat la frig
Potrivit dr. Kurt Venator, DVM, PhD, „Cheia este aclimatizarea. Dacă par confortabili și nu tremură sau nu încearcă să se întoarcă înăuntru, ar trebui să fie bine pentru ei să rămână puțin mai mult afară.” Începeți cu sesiuni scurte afară și creșteți încet, astfel încât să aibă timp să se adapteze.
2. Faceți timpul pentru nevoi mai eficient
Încercați să găsiți un petic de iarbă pentru a-și face nevoile, astfel încât să aibă un loc unde să meargă imediat. Dacă există zone cu mai multă protecție împotriva zăpezii, gheții și vântului, încurajați-i să meargă acolo. Oferă o recompensă care îi place foarte mult după aceea, pentru a întări comportamentul bun și a descuraja accidentele din interior.
3. Fii atent la sare gemă și antigel
Urmăriți câinii care mănâncă zăpadă, în special în locurile tratate cu agenți de dezghețare. Sarea gema nu este toxică, dar le poate deranja stomacul și le poate irita labele.
Antigelul are gust dulce, dar este toxic. Căutați substanțe de culoare albastră sau verde pe alei, trotuare și mașini și țineți câinii departe de acele locuri. Ștergeți-le labele înainte de a intra înăuntru pentru a îndepărta orice sare sau reziduuri de antigel pe care le-ar putea lins. Acest lucru va încălzi, de asemenea, labele mai repede.
4. Aflați cum să îi încălziți
Dacă al tău câine pare răcit, acoperi-l cu un prosop sau o pătură. De asemenea, puteți folosi un uscător de aer la o setare scăzută, dar nu le încălziți labe, deoarece s-ar putea arde.
În schimb, încălziți niște orez într-o șosetă (așezați-vă lângă încheietura mâinii pentru a vă asigura că nu este prea fierbinte). Dacă știi că câinele tău răcește ușor, aprovizionați-vă în avans cu pulovere, paltoane și papuci.
Încercați-le pe animalul dvs. de companie înainte de a fi necesar să le folosiți, așa că, atunci când se va întâmpla prima ocazie de frig, veți fi amândoi pregătiți pentru succes, pentru a vă bucura de aer liber.
5. Protejați picioarele câinilor în zăpadă
Pentru pernuțele crăpate de la labe, utilizați o cremă hidratantă pentru a calma labele câinelui. Există creme speciale cu care se tratează ugerul vacii și acelea sunt de multe ori foarte indicate în aceste cazuri. După aplicare, țineți-l ocupat cu o activitate preferată, astfel încât să nu lingă imediat locul unde s-a aplicat crema. Pentru a proteja labele câinelui în timpul iernii și pentru a preveni crăpăturile, încercați să vă puneți câinele în papuci. În caz contrar, curățați-le labele de fiecare dată când intră înăuntru.
De asemenea, asigurați-vă că unghiile lor sunt tăiate corespunzător. Dacă al tău câine nu se plimbă atât de mult afară în lunile reci, unghiile nu se vor uza așa cum o fac vara. Având unghiile tăiate corespunzător, îi ține să meargă cu mersul obișnuit și poate ajuta la minimizarea alunecării.
6. Nu uita de exercițiile fizice
Pentru câini, jocul în zăpadă este la fel de important ca o distracție de vară sau să sprinteze printre frunze. Amintiți-vă: exercițiile fizice – indiferent de vreme – sunt importante pentru sănătatea lor fizică și psihică.
Ai putea chiar să devii creativ și să construiești un mic curs de agilitate din grămezi de zăpadă.
Depinde doar de voi, familia lui mult iubită, cum îi va trece iarna și cât de sănătos, blând și fericit va fi. 🐹